Skąd pochodzi tradycja łamania się opłatkiem
Bożonarodzeniowy okres to mnóstwo zwyczajów i tradycji, jakie od lat są z nami. Wiele osób nie wyobraża sobie tych dni bez dzielenia się opłatkiem, i rzeczywiście we wszystkich domach te niewielkie, białe chlebki po prostu są. Bo przecież oplatki to po prostu mąka zmieszana z wodą, a później krótko wypieczona w piecu.
Znaczenie opłatka jest bardzo duże, a spożywanie go zaczęło się już w początkowym okresie chrześcijaństwa. To właśnie wtedy opłatek stał się symbolem duchowej komunii, zabierać go też zaczęto dla osób, które z różnych przyczyn nie mogły uczestniczyć we mszy.
Wraz z upływem czasu opłatek się też stał symbolem wigilijnego pojednania, co ciekawe nie jedynie w naszym kraju, lecz również innych. Zwyczaj łamania się opłatkiem jest między innymi praktykowany we Włoszech, na Słowacji czy w Czechach. Produkcja opłatków jest stosunkowo prosta, bowiem są one złożone wyłącznie z dwóch składników, to znaczy wody i mąki.
Po dobrym zmieszaniu taka masa następnie jest prasowana na cienkie płaty i przez kilka minut pieczona w gorącym piecu. Następnie płaty te są przycinane, pakowane i przesyłane do kościołów i sklepów. Tradycyjne opłatki produkcja opłatków mają kolor biały, i takie właśnie goszczą na wigilijnych stołach, lecz dostać je też można kolorowe, przeznaczone dla bydła. Niejednokrotnie tłoczy się na opłatkach różnego rodzaju motywy, odbywa się to przy pomocy specjalnych matryc. Motywy te przeważnie mają charakter religijny, lecz też spotyka się świeckie, takie jak zamki, pałace czy rośliny.
+Tekst Sponsorowany+